Pszichodráma

Mi az a pszichodráma?

A szó első hallása talán ijesztő, valami megrázóra gondol az ember, még hozzá a lelkünkkel kapcsolatban. Apszichodráma során valóban lelki tartalmainkkal foglalkozunk, de a dráma itt a szerep-, színjátszás eszközeit takarja. Vagyis, egy-egy megterhelő élethelyzetet, konfliktust annak eljátszásával, a csoporttársak bevonásával megjelenít a főszereplő (protagonista), és a játék vezetőjének segítségével új megoldás születik, kimondódnak olyan érzések, gondolatok, ami az adott helyzetben nem történhetett meg, vagy akár egy régebbi, egyermekkori konfliktus is eszünkbe juthat, aminek mintáját egész addigi életünkben hordoztuk. Ezek felszínre kerülése segít elakadásaink oldásában.

Kik jelentkezhetnek?

Pszichodráma önismereti csoportba bárki jelentkezhet (az adott korosztálynak meghirdetettbe, felnőttnél 21-től bármeddig), végzettsétől, nemtől függetlenül. Ha úgy érzi, hogy életében elakadt, szeretne valamilyen móron változtatni, vagy újrakezdeni, önmagával kapcsolatban felmerülnek kérdések, vagy akár észreveszi, hogy mintha mindig ugyanaz a probléma jönne elő újra és újra az életében, a pszichodráma tud segíteni ezek oldásában. Nem kell hozzá színészi tehetség. Azt azonban fontos tudni, hogy nem terápiás csoportról van szó, akinek már az életvitelében súlyosan akadályozó lelki problémája van, az első interjút követően születik további javaslat támogatására.

Hogyan lehet jelentkezni?

A megadott elérhetőségen való bejelentkezés után egyeztetünk egy időpontot első interjúra. Az első interjún csak a jelentkező és a leendő csoportvezetők vannak jelen. Kölcsönösen megismerjük egymást, amennyire lehet az elmondásokból a pszichodráma módszerét, a foglakozások kereteit, feltételét.

Milyen egy csoport?

Egy felnőtt önsimereti pszichodráma csoporton teljesen különböző korú, végzettségű tagok vannak. Általában a létszám 8-15 fő. Az első alkalom végén kell elkötelezödni a csoport folytatásáról, azután azonban már a jelenlét kötelező. Miután a csoport bezárul, új tagokat sem tudunk már felvenni.

Leggyakrabban felmerülő témák:

  • Szeretném a kezembe venni életem irányítását
  • Lezáratlan kapcsolatok
  • Gyász feldolgozás
  • Megváltozott az életem, mit kezdjek vele
  • Nem is tudom, mi érdekel igazán
  • Elveszettnek érzem magam